Rok szkolny 2019/2020
Owoce i warzywa w szkole, czyli zdrowie na talerzu
Nasza szkoła bierze udział w „Programie dla szkół”, który zachęca do zdrowego odżywiania, a szczególnie do jedzenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Przez cały rok szkolny uczniowie otrzymują porcje świeżych owoców i warzyw oraz soki warzywno-owocowe. Nauczyciele prowadzą zajęcia na temat zdrowego odżywiania i w praktyce wykorzystują aktualną piramidę żywieniową. Dzieci przygotowują wspólne śniadania, na które składają się kolorowe kanapki i sałatki. Wykonały także prace plastyczne, które zostały zaprezentowane na wystawie „ Zdrowie na talerzu” .
B. Patryas, M. Malicka
ZDROWO JEM!
Już w pierwszej klasie dzieci wiedzą, że co zapewnia im zdrowie i sprawny umysł. Znają najnowsza piramidę żywieniową i chętnie się do niej stosują. W październiku wykonały kanapki na wspólne śniadanie. Produkty spożywcze były bardzo różne i co ważne- zdrowe. A przy okazji kolorowe, dlatego apetyt wszystkim dopisywał.
Smacznego!
Pierwszaki z 1b
ZDROWE ODŻYWIANIE
Na lekcjach dużo mówiliśmy o zdrowym odżywianiu, oglądaliśmy film „Ekipa Chrumasa gotuje”, wykonywaliśmy prace plastyczno-techniczne. Wiemy już dlaczego należy zdrowo się odżywiać i jak ważny jest przy tym ruch na świeżym powietrzu. Na podsumowanie tych wszystkich działań na lekcji przygotowywaliśmy zdrowe, kolorowe kanapki, które potem z apetytem zjedliśmy.
Uczniowie 1 a
Smaczne i zdrowe śniadanie klasowe w II b
16 października rozmawialiśmy o zdrowym stylu życia, o pożywnym i wartościowym jedzeniu, a także o zachowaniu higieny podczas robienia posiłków. Przygotowaliśmy miejsca pracy, ubraliśmy się w kolorowe fartuszki ? i zabraliśmy się do przygotowania śniadania. Przygotowywaliśmy kolorowe kanapki. Było przy tym dużo radości i uśmiechu, a także satysfakcji z własnoręcznie przygotowanych posiłków. Kiedy wszystko było już gotowe wspólnie zjedliśmy apetycznie wyglądające, bardzo smaczne i zdrowe śniadanie.
Uczniowie klasy II b